Aktuellt

Vi har fått igång en slow-motion camera och kan numera spionera på våra växter dygnet runt och komprimera alla observationer till ett par sekunder. Det är fantastiskt att se hur dom här små plantorna växer bara på ett par dagar.

Den ni ser på filmen är squash, en mycket tacksam planta för en sån film. Squash har en otrolig kraftig växtkraft. Innan vi började filma den, hade vi kameran i nästan tre veckor vid löken vi satt ute på fältet. Och ingenting hände. Bara fina moln bilder men löken gömde sig. Squash däremot bara skjuter upp. Och inte bara det, dess blad ändrar position i dagens lopp.

Det är lätt att tänka på solrosor som vänder sig efter solen och en skulle kunna tro att det är samma fenomen (kallat fototropism) som driver squashens blad upp och ner. Efter att ha gjort lite internet forskning, kunde vi inte komma till ett 100% säkert svar. Men vår teori är följande:

Detta handlar inte om phototrpoism eftersom fototropism är en irreversibel fenomen där plantorna växer mot solen (eller en annan ljuskälla) p.g.a. ett samspel mellan solinstrålning och hormoner leder till att den sidan som INTE får solinstrålning växer snabbare än den som får sol (se bilden nedan). Ni som har haft växter på fönsterbänken må ha märkt att växterna riktar sig mot ljuset. Detta är just det som händer med solrosorna. Det som vi tror verkar vara ett vanlig rörelse är egentligen en jättesnabb tillväxt.

Men vi tror att squashens bladrörelse inte bara handlar om att bladen växer, även om den också verkar vända sig mot solen, som man kan se på filmen i minut 1:00. Men bladens upp och ned rörelse borde vara något annat. Kanske en reaktion till värmen eller en reaktion till ljus men som inte är direkt kopplat till tillväxt? Vem vet?

Och dinosaurien! Ni som också har småbarn hemma och har, som vi, kanske blivit dinosaurieexperter ser direkt att det handlar om en köttätare som troligtvis inte hade varit särskild intresserad av squashens saftiga blad. Dessutom hade det inte passat tidsmässigt. Squashen tillhör familjen Cucurbitaceae och den äldsta fossilen av denna familj daterats till Paleocen, epoken som sträcker sig från runt 65 till 57 miljoner år sedan, alltså ”knappt” efter dinosauriernas död.

Vi människor har dock inte ätit squash så länge. I centralamerika odlades dess föregångare pumpa. Och efter att ha utplånat kontinenten hamnade squashen, mellan alla stöldgods europeerna tog från amerika på den “gamla kontinenten”. Detta hände på 1500-talet. Det tog ett gäng italienare, 300 år och säkert en massa arbete och kunskap för att komma på att dom här vintersquash:ena också borde gå att äta färska, istället för att vänta tills dom mognar och voilà, squashen, eller zucchini som italienarna kallar det, uppstod.

Arrivederci! Victor

15 mars 2019

Nu är våren på väg. Vi bygger i vårt nya plantuppdragningsväxthus, där vi har en liten del som håller en temperatur på runt 20 grader trots ruskigt väder utanför. Lärkorna drillar, sångsvanar rastar på åkrar i närheten, perenner börjar växa, björksaven flödar och vi är i full gång med förodling.

Just nu är det tyvärr en stor lervälling i vårt nya växthus. Tanken är att främst ha bord med krukor i detta växthus, så det gör väl inte så mycket för växterna, det är värre för oss som halkar runt hela tiden. Nu blir det till att gräva lite dränering som kan leda bort vattnet som vi tror mest rinner in som ytvatten från maren ovanför.

På fältet har vitlöken och vårt lilla fält med råg och spelt börjat komma igång. Det är dock ganska långt kvar tills vi kommer ut på fältet eftersom det är så blött. Jag måste påminna mig om att regn och blöta är något jag verkligen föredrar framför enorm hetta och torka. Då har ju växterna iallafall möjlighet att växa i kontrast till torkan då allt mest står stilla eller dör. Lagom är dock bäst och vi ser fram emot ett lagom 2019.

Gamla inlägg