Odlingen

img_0506Vi odlar ekologiska grönsaker på ungefär 1,5 ha och har två tunnelväxthus på 180 resp. 270 kvm. Det odlas en mångfald av grödor för att kunna ha variation på grönsakerna som kommer i våra lådor. På gården finns det två gamla traktorer som vi använder till att plöja, harva, så, plantera och kupa potatis mm. Från att grödan är sådd eller planterad görs allt arbete med ogräsrensning och skörd för hand med enkla redskap som hjulhacka, bygelhacka, grep mm. Ibland kopplar vi en potatissprätt till traktorn för att ta upp potatis. Alla på gården tycker det är roligt att köra traktor och fascineras av dem, men vi tycker att de är onödigt stora och tunga för flera av arbetena. Vårt mål är att bara använda traktorerna för arbeten som är för svåra eller tunga att göra på annat sätt.

b51be765-f668-4382-b587-e8a19e5621df

Vår Volvo BM 600 målad av Johannes Nilsson Berg 2018

Grönsaksodlingen är uppdelad i 8 lika stora skiften. På tre av skiftena odlas gröngödsling och på ett skifte potatis. På resten av skiftena odlas grönsaker. Alla grödor roteras så att det tar flera år innan samma sorts grönsak odlas på samma skifte. Detta gör vi för att minska risken för sjukdomar och för att de olika grönsakerna ska komma i en följd efter hur näringskrävande de är. Tanken är att det ska bli ett system med fasta bäddar som aldrig plöjs, men det tar nog några år innan vi är där.

  1. Gröngödsling
  2. Gröngödsling
  3. vintersquash, squash, purjolök
  4. Morot, Palsternacka, persilja, dill, rödbeta, mangold
  5. Lök, ärtor, bönor
  6. Gröngödsling
  7. Kål, rotselleri, sallat
  8. Potatis

På gården finns även två tunnelväxthus (9 x 30 samt 6 x 30 meter). I det stora har vi plantuppdragning på våren och sen tomat och i det lilla har vi tidiga grönsaker på våren och sedan gurka.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_7486Vi odlar bara öppet pollinerade grönsakssorter alltså sådana sorter som man själv kan ta frö på och odla vidare med samma sortegenskaper. Vi försöker att välja de sorter som har en uttalad god smak och ge någorlunda bra avkastning. Vi köper de flesta fröna från Lindbloms Frö eller Runåbergs Fröer  samt sättlök från Olssons Frö. På deras hemsidor finns mycket bra beskrivningar av de olika sorterna.

Odlingen 2018

Vi kommer i stort odla ungefär som under föregående år och det blir en del nya sorterbland de olika grönsakerna. Några nyheter för 2018 är att vi kommer att odla vit morot (Maruschka) samt en gul morot som ska ha god smak (Jaune de Doubs). Vi kommer ha fler och mer olika rädisor (bland annat några avlånga sorter) samt odla några nya sorter majrova. Det kommer odlas skärbönor och scharlottenlök.

När det gäller potatis, ska vi komplettera vårt eget utsäde med några sorter från Larsviken; ‘Rosara’ som är en rödskalig tidig potatis, ‘Queen Anne’ som ska vara mycket god samt ‘Red Emmalie’ som är både rödskalig och röd i köttet. Vi ska även göra provodling av aubergine och sötpotatis

.

Vi har tidigare år gjort lite provodlingar med bottengröda i tomat, pumpa, grönkål samt i gångarna mellan bönbäddarna. En bottengröda är en gröda som odlas under själva huvudgrödan för att ha något som täcker marken, tar upp överflödig näring och konkurrerar mot ogräs. Vi har använt oss av subklöver med lovande resultat, så under 2018 kommer vi att göra mer av detta. Vi ska även prov oss av humlelusern som bottengröda.

Odlingen 2019

Detta år kommer vi fortsätta ungefär som 2018. Aubergine- och sötpotatisodlingen under 2018 var lovande vilket till viss del borde bero på den enorma värme och många soltimmar som fjolåret gav. Vi kommer fortsätta odla aubergine och sötpotatisodlingen planerar vi även att utöka så att vi även kan leverera sötpotatis i lådorna.

Fjolårets torka har gjort att vi vill försöka att använda oss mer av marktäckning med organiskt material på lite större ytor i odlingen. Förutom att hindra ogräset, så minskar marktäckning avdunstningen från jordytan, vilket minskar vattningsbehovet.

 

2017 – Detta odlade vi  (inte helt komplett)

Chili: Hot Lemon, Hinkelhatz

Rotselleri: Prinz, Mars, Diamant

Stjälkselleri: Tango, Tall Utah

Tomat: Matina, Stupice, Selandia, Tigerella, Black Plum, Dina, Sibirjak, Berner Rose, Teta de Venus, Yellow Perfection, Nyagous, Costello genovese.

Körsbärstomat: Ruthje (mellanting mellan körsbär och vanlig), Chiliega, Trixi, Goldkrone, Black Sweet Cherry, Mei Wei, Gelbe Dattelwein, Green Doctor, Red Pearl.

Bifftomat: Marmande, Mortgage Lifter, Valencia, Brandywine, Charlie Green.

Frilandstomat: Alaskan Fancy, Dansk Export, Cheerio, Whippersnapper, Koranic, Taxi, Ida Gold, Sub-Arctic Plenty (vissa bara på prov, därav den mycket stora sortrikedomen)

Kapkrusbär: Goldie

Purjolök: Rami, Lancia, Axima, Blue green winter, Lungo d’inverno

Kronärtskocka: Imperial Star

Vitkål: Marner Lagerweiss, Dottenfelder Dauer, Premiere, Donator, Andor, Türkis, Nagels Frühweiss.

Rödkål: Red Express, Rodyna

Broccoli: Calinaro, Thompson, Calabrais, Waltham 29

Blomkål: Snowball, Nuage, Goodman, Celiano, Tabiro

Kålrabbi: Azur Star, Noriko, Blaril, Superschmeltz

Grönkål: Halvhög krusig, Red Russian, Nero di Toscana (svartkål)

Brysselkål: Early half tall, Falstaff (röd), Groninger

Spetskål: Filderkraut, Kalibos (en sork eller annan gnagare åt tyvärr upp alla 192 pluggplantor av den sorten, den är annars röd)

Sallat: Många olika sorter av batavia, romansallat, huvudsallat, krispsallat, lollo rossasallt, ekbladsallat mm.

Lök: Sturon, Red Baron, Stuttgarter,

Fänkål: Finale

Basilika:

Mangold: Walliser, Verde de Tagillo, Bright Yellow, Feurio

Rödbeta: Egyptisk plattrund, Rote Kügel, Cylindra, Forono, Touchstone Gold (gul), Tondo di Chioggia (polkabeta).

Morot: Miranda Nantaise, Fynn-Nantaise, Fanal-Nantaise, Berlicum, Flakker 2, London Torg, Rodelika, Oxhella, Yellowstone.

Palsternacka: White Gem, Halblange weisse

Persiljerot: Bero, Berliner halblang

Dill: Tetra, Superdukat

Koriander: Marino, Jantar

Vintersquash: Blue Ballet, Uschiki Kuri, Gold Nugget, Green Hokkaido, Buttercup, Black Forest, Delicata Zeppelin, Sweet Dumpling

Pumpa: Tom Fox (Halloween), Vegetable Spagetti (spagettipumpa), Retzer Gold (Nakenfröpumpa)

Sommarsquash: Cocozelle, Lebanese white bush, Dark Fog, Custard white, tondo chiarro di Nizza, Zuboda, Golden Zucchini, Lemon squash,

Majs: White selection, Double standard, Golden bantam, Painted mountain

Gurka, växthus: Suyo Long, Tanja, Sonja Xin Tai

Gurka, friland: Northern Pickling, Arboga vit, Miniature white, Richmond green apple, Super zagross, Chrystal apple, Superzagross, Muncher