Vad gör vi på vintern?

Ja, den kan man ju undra. Ärligt talat undrar jag själv över detta flera gånger. Och detta inte på grund av brist på saker att göra men när vintern är förbi och to-do listan är lika långt som innan det blev kall och mörk. Alltså skriver jag en liten blogg inlägg inte bara för er nyfikna men också för mig som en påminnelse att vi gjorde många saker, även om det hade funnits massor med andra saker som hade varit bra att hinna med.

Här kommer ett urval av saker vi håller eller har hållit på med på vintern.

Flyg inte iväg

I år vill vi börja leverera mycket tidigt. Problemet med att börja att odla tidigt är att marken oftast fortfarande är mycket blöt, vilket gör det omöjligt att köra traktor (om man kör på jätteblött mark blir marken mycket tät där man har kört, det gör det mycket svårt för rötterna att växa). Så i år har vi äntligen gjort det vi har pratat om i så många år: täcka marken med en jättestor plastbit. Detta dödar allt ogräs (eftersom dom inte får något ljus) och håller marken lite torrare . Dessutom mår marken mycket bättre av detta än av att blir mekaniskt bearbetat med maskiner. Det stora, stora problemet är att det inte är så lätt att hålla marken på jorden. Den vill alltid flyga iväg. Tänk er ett 600 m2 segel! För detta har vi lagt jordfyllda säckar på den i tre omgångar. Varje gång tänkte vi: nu kommer plasten aldrig att röra sig. Men även nu, medan jag sitter här och skriver, ser jag hur vinden lyfter plasten på några ställen. Fastän det ligger nästa 2 ton sand på den och allt detta måste vi flytta sen när det är dags att plantera. Bredvid plasten på bilden ser ni vitlöken vi satt i september.

marktäckning med 2 ton vikt på

Optimering, effektivisering, datorisering, planering, förberedning

En stor del av vinterarbete är att förberedda vår/sommararbete. Det gäller att laga, förbättra, planera, osv.

datorisering och planering: Britta botaniserar bland våra excel-ark

Detta kommer vara 6te år vi kör och för varje år blir vi lite bättre i det vi gör, och snabbare. Självklart är det viktigaste faktor erfarenhet men också infrastruktur. Varje år, framförallt på vintern, gör vi några steg framåt. Förra vintern byggde vi ett plantuppdragningsväxthus.

packrummet: vi testar med rullband

Denna år satsar vi på mekanisering i själva odling och optimering i packrummet. Packningen är en stor flaskhals i vår verksamhet och bära backar i krångliga läge kan vara ett tungt arbete. I år ska vi prova med att rulla backarna istället för att bära dom.

Den ultimativa ogräsrensningsmaskinen (förhoppningsvis)

En annan sak som tar mycket kraft och tid är ogräsrensning. Vi odlar på ett relativt sätt liten yta: för lite för vanliga maskiner men för stor för att göra allt från hand. Hittills har vi dock faktiskt gjort allt ogräsrensning från hand och blivit mycket trötta och inte hunnit med helt. Men nu är det förhoppningsvis slut med detta. Efter många olika el-motors försök ska vi (tyvärr) köra på ett vanligare, bensinmotor. Vi har byggt om en trädgårdstraktor till en redskapsbärare. Egentligen är detta dock bara träningen. Förrförra veckan köpte vi förhållandevis dyra maskiner: ett helt hydraulsystem samt ny 5 hästkraftsmotor för att bygga en ännu finare och bättre maskin.

Det självklara

Japp, och sist men definitivt inte minst, har vi själva odlingen. Det är så mycket runtomkring att det vore lätt att glömma varför vi gör allt detta: plantorna!


tidig sådd i växthuset

För nästan en månad sedan sådde vi morötter, rödbeta, vitlök (den satt vi i december) osv i växthuset. Detta ska ge en tidig skörd så vi kommer igång tidigt. I detta växthus ska vi sen plantera gurkorna. Dessa finns hittils bara som frö och ska sås nån gång i april. Tomaterna har dock kommit igång likaså chili, som vi förodlar sedan januari.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s