Nu har hösten kommit. Frosten har redan lämnat sina spår. Gurkplantorna är borttagna från växthuset och vi har redan haft vår pumpaskördedag. Då bjuder vi in alla medlemmar i vårt andelsjordbruk och vi skördar gemensamt alla pumpor och vintersquash från fältet. I rasande takt fylldes släpet med pumpor och vintersquash i alla dess färger och former.
På bilden syns ”Guatemalan Blue” överst som är mycket vacker blågrå vintersquash. Backen bredvid har en vintersquash som kallas ”Green Hokkaido”. Bredvid den kommer klassiska så kallade Halloweenpumpor, och längst ned finns spagettipumpa.
På bilderna nedan finns den klassiska röda hokkaidovintersquashen och bredvid är det en nakenfröpumpa som heter ”Retzer Gold”.
Efter skörden gick vi in och åt soppa gjord på vintersquash av sorten ‘Buttercup’, Ushiki Kuri’ och ‘Kroshna’. Vintersquash är väldigt tacksamt att göra soppa på, den är mjuk, krämig och smakrik i sig och egentligen räcker det att bara salta lite så är det färdigt. Sen går det ju självklart att krydda på hur en vill.
Nakenfröpumpan är också en spännande pumpa som vi har provodlat nu i några år. Nakenfröpumpa är speciell eftersom den saknar det vita skalet runt fröna (eller kärnorna). Det är bara att öppna den, ta ut fröna och äta upp dem. Vilken lyx! Det är engentligen ganska enkelt att odla sitt årsbehov av pumpakärnor. Än så länge har vi mest nakenfröpumpor till oss själva, men vi funderar på att utöka odlingen ännu mer och kunna erbjuda pumpafrön till våra medlemmar.
Jag går ofta och längtar till hösten och vintern. Det är så härligt att så många måsten i odlingen försvinner och det går att ägna sig till det som inte har hunnits med. Den här hösten är speciell eftersom vi har Sara här som är en praktikant från Alnarp. Då hinns helt plötsligt väldigt mycket med. Under veckorna som gått har Sara och jag planterat 70 sparrisplantor och ungefär lika många hasselträd. Vi har rensat och täckt med halm i våra perenna odlingar.
Så nu får vi se om vi lyckas skydda våra träd och perenner mot ogräs, rådjur och hjort. Om det lyckas kommer det om några år både finnas hasselnötter och sparris att skörda på gården.
/Britta