Torkan fortsätter

Torkan fortsätter

Vilket konstigt år! Året, som är fjärde odlingsåret, då vi har lärt oss en massor och tänkt att vi redan har drabbats av alla stora olyckor som går att drabbas av.  Året, då allt planerades att gå lite bättre än förra (så tänker vi i och för sig alla år). Hur som helst hade vi inte planerat att det skulle bli en sådan här enorm torka. Om jag i slutet av maj, då jag på allvar började bli orolig för att det inte regnar, skulle vetat att det inte skulle regna ordentligt på minst 50 dagar till hade jag nog helt gett upp eftersom jag inte skulle ha trott att grönsakerna kan överleva det.. Som tur är gjorde vi inte det utan har levt på ett hopp om regn hela tiden, vi har vattnat det lilla vi kan och klarat de flesta krissituationerna. Vilken kraft och överlevnadsförmåga det finns hos växter!

Det mesta lever, växer långsamt, blir angripet av massa skadedjur, får bitter smak, går upp i blom. Det känns dock inte riktigt som den stora katastrofen är över oss ännu. Vi har fortfarande vatten i brunnen och dammen sparar vi på så gott det går. Broccolin växer och blir fin, vitkålen mognar men blir liten. Grönkålen får gulnande blad, löken blir liten och squashen blir stor. Tomaterna är många. Bondbönorna får bladlöss och vivlar men brytbönorna ser än så länge fina ut och vi hoppas att det inte kommer något hemskt djur som ska förstöra skörden.

Jag är glad att vi satsar så stort på mångfald, så att det finns något att glädjas åt även i kristider. Jag är också glad att vi har ett andelsjordbruk med medlemmar som är beredda att få det som blir.  Nu försöker vi vara kreativa och planera för att kompensera för alla rotsaker vi inte kommer ha överskott av.  Det blir nog en hel del pak choi och andra asiatiska blad,  majrova, daikon och rättika.

Kriser måste ju hanteras på något vis och i år har det framförallt inneburit att vi har investerat i droppbevattningsslang och en liten pump. Nu kan vi på ett smidigt och vattenbesparande sätt vattna utvalda delar av fältet. I år har det varit oumbärligt men det kommer att underlätta arbetet och göra så att vi kan få bättre och finare grönsaker även under mer normala år.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s