Färsk vitlök kan man använda hela löken på, även stjälken, som en purjolök ungefär. Den är god att grilla och marknadsförs ofta som grillgrönsak. Själv tycker jag den är mycket god att wooka eller steka också. Den funkar bra i alla maträtter som normalt skulle haft torkad vitlök, men stjälkdelarna behöver tillagas lite mer än en torkad vitlök.
Grönkål känner många till från långkål på julbord, men det går också bra att göra sallader, steka upp eller varför inte göra grönkålschips i ugnen? Ta bort stjälkarna först. För sallad, riv eller skär mindre bitar och massera in lite olja och salt och servera. För grönkålschips, gör samma sak, strö sedan ut grönkålsbladen på en plåt och grädda sedan 5-10 min i ugnen på hög värme. Vi har två sorters grönkål. En utav dem är flikig och rödaktig och heter Red Russian. Den andra ser ut som ni är vana vid. Båda används på samma sätt.
Majrova är en kålväxt. Den går att koka, steka, eller tillaga på alla upptänkliga vis och jag tycker att den påminner lite om kålrot i smaken när den tillagats. Den går också bra att äta rå och jag tycker själv att dess egna fräsha smak kommer fram bättre så. Ett tips är att riva den till i en sallad.
Bondbönor är för oss lite av sommarens höjdpunkt. Vi skördar och levererar dem i sina baljor. Baljorna är fibriga och inte goda att äta, men däri finns de gröna mjälla bönorna. De går inte att äta råa utan måste tilagas. Koka dem tills de är mjuka (det går ganska fort) och njut! Lägg eventuellt till lite olja/smör och salt.
Kålrabbi: Mycket god rå. Skala bort allt det fibriga skalet och ät den som lite snacks innan maten. Ganska mild smak och brukar vara populär bland barn. Den går också, precis som majrovan, att koka, steka, ugnsbaka och tillaga på alla möjliga vis, eller riva i en sallad. Till skillnad från majrovan måste dock kålrabbin skalas ordentligt.
Fänkål går både att äta rå och att tillaga. Fänkålens anissmak passar bra i sallad med äpple, valnöt och en vinägrett med olja, vinäger, senap och honung. Den passar också i många fiskrätter, framförallt i fisksoppa. Det går att äta hela fänkålen. Blasten kan klippas ned i sallader och användas som färsk örtkrydda.
Kålroten har en blast som är väldigt god. Både bladen och stjälkarna. Den är både god att knapra på rå och fungerar utmärkt att hacka ned i wok. Smaken är mild och god vilket gör att den passar att ätas ensam utan en massa kryddor eller andra grönsaker.
Mangold, rödbetsblast och spenat är mycket nära släkt och går att använda på samma sätt. Släng alltså inte era rödbetsblast. De flesta har ätit stuvad spenat eller spenatsoppa. Inte lika många har provat lät stekta rödbetsblast eller mangold till sin pasta. Prova! De flesta gröna blad innehåller en del nitrat. Mangold, rödbetsblast, spenat och nässlor innehåller lite mer än andra växter. Nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid har positiva egenskaper som att sänka blodtrycket, öka syreupptagningen och skydda mot magsår. Riktigt höga halter kan dock vara farligt för känsliga grupper som barn under ett år. Undvik därför att ge mycket av dessa grönsaker och gröna blad i allmänhet till små barn, under ett år.
Dragon har säkert många ätit i en bearnaisesås eftersom det är en av huvudingredienserna. Den används mycket i det franska köket, i soppor, såser, fisk och kycklingrätter.
Salvia har historiskt odlats av munkar för sina medicinala egenskaper. Te/avkok och olja från bladen används mot förkylning, diarré, astma och hudproblem samt anses vara blodsockersänkande. Den ska visst också kunna skrämma bort ondska, ormbett och öka fertiliteten (enligt wikipedia). Jag kan dock inte garantera den sanningshalten och verkningsgraden. Den sjungs om i ”Scarborough Fair”, troligtvis för att den är vanlig i köken i Storbrittanien. Det var också där jag själv upptäckte den för första gången i jättegoda hemmagjorda vegetariska ”kött”-bullar. (Funkar säkert bra i riktiga köttbullar också). Prova gärna ett kryddigt salvia smör till pastan, eller salvia i omelett. En vegansk variant är salvia i mixade bönor med olja.