Om oss

Kollinge Torpargård  ligger i nordvästra Skåne och startades av Klara, Britta och Victor sedan 2015.  Sedan 2019 är det Victor och Britta som driver verksamheten och Klara, som bor på annan ort, är med på ett litet hörn. Gården med sina 9 ha odlingsmark är KRAV-certifierad.

Vi vill producera bra mat till vårt närområde på ett hållbart sätt. Den största delen av verksamheten består av vårt andelsjordbruk där medlemmarna köper in sig på skörden i förväg för att sedan få grönsakerna levererade till ett utlämningsställe en gång/vecka under säsong.

Idén är att de som äter grönsakerna ska kunna vara mer involverade i produktionen, samtidigt som både vinst och risk med bättre och sämre skördar delas mellan producenter och konsumenter och vi kan planera året på ett bättre sätt. Ni kan läsa mer om andelsjordbruk på www.andelsjordbruksverige.se eller Wikipedia .

En förhoppning med de lokala utlämningsställena är att det ska kunna vara en startpunkt för möten mellan människor lokalt och en möjlighet att få färska bra grönsaker också till mindre orter.

Vi levererar våra grönsakslådor till utlämningsställen som bland annat finns i Ekeby, Kågeröd, Svalöv, Ramlösa, Helsingborg och några andra orter i närheten.

Vi odlar en mångfald av grödor för ett rikare odlingslandskap och rikare middagstallrikar. Förutom grönsaksodlingen experimenterar vi endel med att odla säd och bönor i någon slags mellanskala. Kanske kan lådorna innehålla även detta i framtiden.

Våra grönsaker går att få tag på genom vårt andelsjordbruk.

Vi har även en enkel gårdsbutik och samarbetar med Matkooperativet i Helsingborg där det går att köpa våra grönsaker under säsongen.

Fröodling av vilda växter

Vi är även kontraktsodlare för företaget Pratensis och odlar frön till vilda växter, bland annat prästkrage, åkervädd, sommarfibbla rödklint, blåklocka.

Annan odling

Vi har också påbörjat en odling av frukt, hassel, bärbuskar samt olika perenna grönsaker. Detta är i nuläget verkligen en sidoverksamhet som ofta måste prioriteras bort när de krävande grönsakerna kallar på oss, så det går ganska långsamt

.

Detta är vi:

Från vänster Victor, Klara, Britta

Kollinge Torpargård i medierna:

Vi fick Svalövs kommuns miljöpris 2019. Då gjorde de en film om oss:

Vi har också varit med i Jordbruksaktuellt: Andelsjordbruk ligger helt i tiden – Jordbruksaktuellt

Helsingborgs Dagblad kom en dag och ville skriva om oss. Här är artikeln för den som vill läsa: De delar på skörden – och lite av risken – HD

En reaktion på ”Om oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s