Vårbruket är igång!

Nu kommer allt igång igen… inte bara att så små frön när det är kallt och mörkt ute, utan på riktigt, gå ut på fältet, sprida gödsel, harva och sen sätta lök. Troligtvis kan detta göras i kortbyxor och tunn tröja. Det är ljust, varmt, allt börjar växa och våra myskankor har lagt tre ägg.

IMG-0261

På något sätt är det en lite konstig vår. Vinter, vinter, vinter och sen pang, varmt, soligt och torrt, nu är det dags att göra allt. Och som tur är känns allting väldigt kul, det är bara en liten liten oro över om alla maskiner kommer att fungera som de ska. Håller våra svetsningar eller kommer arbetet att tvingas stanna upp för en dag i verkstan?

I år har vi fått  och får värdefull hjälp från vänner och grönsaksätare. Zarah har förgrott en massa chiliplantor till oss. Aldrig förr har vi haft så stor chilisar vid den här tiden! Tyvärr blir det lite färre än vi ville ha. Vi slarvade med att ta frön på vår favoritchili ‘Hot Lemon’. Frön ska tas från de bästa och finaste frukterna. De som en helst vill äta upp. När det gäller chili går det att både spara kakan och äta upp den. Alltså ta frön och äta upp frukten. Detta till skillnad från t ex majs, där det är fröna som är själva grönsaken.

 

Men vi åt upp allt ändå. Kvar i skafferiet var torkade chilisar som vi hade skördat gröna och låtit eftermogna. Grobarheten var kanske 5 % och de som kom upp var riktigt klena. Som tur vara hade Zarah andra frön av olika chilis, som hon tog väl hand om. Så chili blir det! En massa allt möjligt! Tack Zarah!

Egentligen är det som oavsiktligt hände med chilin, att ha färre men bättre plantor, något som vi strävar efter. Det är så mycket roligare att ha en mindre men välskött odling än att ha en stor utspridd odling där ogräset inte hinner tas om hand. Ofta tror jag även att skörden till och med kan vara bättre i det första fallet. Så det är planen för i år.  Så färre frön och odla på mindre yta, men vi räknar med lika mycket skörd.

Nu får jag känslan av att bara skriva och inte göra. Idag, äntligen, ska jag komma ut med traktorn, sprida gödsel och lyssna på radio under hörselkåporna och bullret.

/Britta

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s