Nytt år och nya tankar

persiljerotDet är spännande vad som händer med mig, som grönsaksodlare på vintern. Först är det
ett lugn som sprider sig. De sista lådorna är levererade, redskapen inplockade och det mesta är skördat och ligger tryggt i jordkällaren. Inget som är akut och måste görs direkt. Nu äntligen kan jag ta det lugnt och göra allt som blivit bortprioriterat under den mer aktiva odlingssäsongen. Olja redskapen, sortera bland skruvarna, städa i traktorn…

Det största som är på gång nu är att vi ska anlägga en damm och en brunn för att säkra vattenförsörjningen till grönsakerna. Då kan vi vattna växthuset från dammen som kan fyllas på med regnvatten och brunnsvatten då det inte regnar. Vattnet blir lite uppvärmt och tomaterna och gurkorna blir gladare. Vi vill också att allt överskottsvatten från växthus och åker hamnar i dammen så att vi kan använda näringen igen och läcker ut mindre näringsämnen. Det blir nog också fint för fåglar, grodor, bin, sniglar, människor och alla andra som blir glada av vatten. Nu gäller det bara att vänta tills marken torkar upp, eller det blir lite lätt tjäle, så att grävaren kan gräva utan att fastna i leran.

 

frontlastarDet där vinterlugnet varar oftast inte så länge. Det som förr var ”sen” har blivit ”nu”. Otåligheten och arbetsglädjen/moralen smyger sig på. Det är nu det är nytt år och det är ju nu vi ska koppla på den nya, begagnade, frontlastaren, städa i ordning i växthusen, göra den nya planeringen och fröbeställningen, skaffa, eller bygga hjulhacka, bygga om radrensaren, köpa en vält, skaffa gödselspridare, försöka få igång och bygga klart motordriften på vår handdrivna redskapsbärare, planera för frukt- och bärodlingen, göra lite reklam för lådorna, fundera på hur vi ska sköta gångarna i vårt system med fasta bäddar, köpa nytt gräsklippsredskap, lägga om loftgolvet i ladan, börja så frön.

I huvudet pendlar det mellan att vara spretigt och rörigt och spännande och varierat. Hur kommer det att gå i år?  Förra året gick lite bättre än förrförra och förhoppningsvis blir detta lite bättre igen men skruvarna får nog bli sorterade först nästa vinter.skruvar

/Britta

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s