Överflöd

28 Juli 2017

Vi levererar nu varje vecka sedan över en månad tillbaks. Det flyter på rätt bra och vi har kommit in i rutinen. Det mesta har kommit ganska bra på fälten.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_74b9

Den mest kritiska ogräsrensningsperioden ska väl egentligen vara förbi redan vid midsommar, men vi hann som vanligt inte riktigt med all ogräsrensning då, och har därför fått jobba desto hårdare med det vi inte hann innan och fortsätter slita i ogräsplantor av lomme, kvickrot, mållor och våtarv. De går förvisso alla också att äta, men vi har inte direkt någon brist på mat och föredrar att bara få bort dem för att få det mer lättodlat i framtiden. En liten del grönsaksplantor har fått gå förlorat och är nu uppharvat för att inte få igen ogräsfröna nästa år, men på det stora hela har det allra mesta blivit plantor och växer bra. Odlingarna ser bättre ut i år än de gjort våra två tidigare år och allt fungerar bättre än vi vågade hoppas på när vi tog in medlemmar till andelsjorbruket. Eller så kan man säga att det mycket går enligt plan i år, och att vi inte riktigt varit med om det tidigare. Att ha en ganska bra odlingsplan som fungerar och att vi lärt oss prioritera bättre i ogräsrensningen och i det hela. Därför har vi mer grönsaker än vi har grönsaksätare när nu allt börjar bli skördeklart. Ett ändå angenämt problem som vi försöker lösa och diskuterar under goda måltider på vårt överflöd. Dessutom börjar vår gårdsbutik nu få ett ganska gott utbud.UNADJUSTEDNONRAW_thumb_74b5UNADJUSTEDNONRAW_thumb_74bb

Vår bevattningsdamm fylls på massor av alla regn och vattenbrist tycks nu vara ett minne blott. I början av säsongen hade vi stora problem med rådjur som mumsade på allt. Vi försökte täcka allt med fiberdukar och nät, men det medför andra problem och vi har begränsat med dukar att täcka med. Vi fick då tipset från flera håll att lägga ut fårull, eller framförallt fettet som finns i fårullen.  Sedan vi tog tag i att skaffa en del gammal fårull har vi inte sett några rådjursangrepp. Faktum är att det slutade från att vi fick tag i ullen, inte från att vi la ut den några dagar senare. Antingen var det annat som lockade bort rådjuren, eller så var det en slump att de inte heller kom dagarna innan vi la ut ullen, eller så räcker det att tänka tanken att lägga ut ull för att hålla rådjuren borta. Eller så är det bara en slump att de inte kommit nu och de kommer tillbaka när som helst. Just nu har odlingarna i alla fall en rådjurfrist och det är välbehövligt.

Snart åker Klara och Britta på en liten semester och Victor får sköta gården själv ett tag. Det går, men det lär inte bli mycket tid över för att göra mer efter att skörd och leverans fått ta sin tid. Därför måste mycket hinnas med nu, framförallt måste mer av ogräset bort, men vädrets makter har bestämt sig för att regna lite nästan varje dag och ibland mycket. Ogräset gillar det.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s