5 februari 2019
Medlems- och infoträff kl 19.15 på Matkooperativet i Helsingborg
Liksom förra året bjuder vi i år in till en liten träff för att prata om den kommande säsongen i andelsjordbruket. Kom hit och lyssna på våra tankar inför säsongen och kom med egna tips och idéer. Kanske är det någon grönsak som du väldigt gärna vill att vi ska odla i år? Vi planerar att hålla på i en och en halv timme och vi bjuder på kaffe, te och något till.
Vi kommer att vara i Matkooperativet i Helsingborg (Möllegränd 4) som är en jättefin mataffär med många varor från småskaliga producenter i Helsingborgs närhet.
Anmäl dig på mail till oss, kollingetorpargard@gmail.com
11 januari 2019
Målad gård
Under 2018 har Johannes kommit och hjälpt till på gården. Johannes är konstnär och har gjort flera bilder av gården under tiden han varit här.





5 oktober 2018
Höst på Kollinge Torpargård

Nu har hösten kommit. Frosten har redan lämnat sina spår. Gurkplantorna är borttagna från växthuset och vi har redan haft vår pumpaskördedag. Då bjuder vi in alla medlemmar i vårt andelsjordbruk och vi skördar gemensamt alla pumpor och vintersquash från fältet. I rasande takt fylldes släpet med pumpor och vintersquash i alla dess färger och former.
På bilden syns ”Guatemalan Blue” överst som är mycket vacker blågrå vintersquash. Backen bredvid har en vintersquash som kallas ”Green Hokkaido”. Bredvid den kommer klassiska så kallade Halloweenpumpor, och längst ned finns spagettipumpa.
På bilderna nedan finns den klassiska röda hokkaidovintersquashen och bredvid är det en nakenfröpumpa som heter ”Retzer Gold”.
Efter skörden gick vi in och åt soppa gjord på vintersquash av sorten ‘Buttercup’, Ushiki Kuri’ och ‘Kroshna’. Vintersquash är väldigt tacksamt att göra soppa på, den är mjuk, krämig och smakrik i sig och egentligen räcker det att bara salta lite så är det färdigt. Sen går det ju självklart att krydda på hur en vill.
Nakenfröpumpan är också en spännande pumpa som vi har provodlat nu i några år. Nakenfröpumpa är speciell eftersom den saknar det vita skalet runt fröna (eller kärnorna). Det är bara att öppna den, ta ut fröna och äta upp dem. Vilken lyx! Det är engentligen ganska enkelt att odla sitt årsbehov av pumpakärnor. Än så länge har vi mest nakenfröpumpor till oss själva, men vi funderar på att utöka odlingen ännu mer och kunna erbjuda pumpafrön till våra medlemmar.
Jag går ofta och längtar till hösten och vintern. Det är så härligt att så många måsten i odlingen försvinner och det går att ägna sig till det som inte har hunnits med. Den här hösten är speciell eftersom vi har Sara här som är en praktikant från Alnarp. Då hinns helt plötsligt väldigt mycket med. Under veckorna som gått har Sara och jag planterat 70 sparrisplantor och ungefär lika många hasselträd. Vi har rensat och täckt med halm i våra perenna odlingar.
Så nu får vi se om vi lyckas skydda våra träd och perenner mot ogräs, rådjur och hjort. Om det lyckas kommer det om några år både finnas hasselnötter och sparris att skörda på gården.
/Britta
14 juli 2018
Torkan fortsätter
Vilket konstigt år! Året, som är fjärde odlingsåret, då vi har lärt oss en massor och tänkt att vi redan har drabbats av alla stora olyckor som går att drabbas av. Året, då allt planerades att gå lite bättre än förra (så tänker vi i och för sig alla år). Hur som helst hade vi inte planerat att det skulle bli en sådan här enorm torka. Om jag i slutet av maj, då jag på allvar började bli orolig för att det inte regnar, skulle vetat att det inte skulle regna ordentligt
på minst 50 dagar till hade jag nog helt gett upp eftersom jag inte skulle ha trott att grönsakerna kan överleva det.. Som tur är gjorde vi inte det utan har levt på ett hopp om regn hela tiden, vi har vattnat det lilla vi kan och klarat de flesta krissituationerna. Vilken kraft och överlevnadsförmåga det finns hos växter!
Det mesta lever, växer långsamt, blir angripet av massa skadedjur, får bitter smak, går upp i blom. Det känns dock inte riktigt som den stora katastrofen är över oss ännu. Vi har fortfarande vatten i brunnen och dammen sparar vi på så gott det går. Broccolin växer och blir fin, vitkålen mognar men blir liten. Grönkålen får gulnande blad, löken blir liten och squashen blir stor. Tomaterna är många. Bondbönorna får bladlöss och vivlar men brytbönorna ser än så länge fina ut och vi hoppas att det inte kommer något hemskt djur som ska förstöra skörden.
Jag är glad att vi satsar så stort på mångfald, så att det finns något att glädjas åt även i kristider. Jag är också glad att vi har ett andelsjordbruk med medlemmar som är beredda att få det som blir. Nu försöker vi vara kreativa och planera för att kompensera för alla rotsaker vi inte kommer ha överskott av. Det blir nog en hel del pak choi och andra asiatiska blad, majrova, daikon och rättika.
Kriser måste ju hanteras på något vis och i år har det framförallt inneburit att vi har investerat i droppbevattningsslang och en liten pump. Nu kan vi på ett smidigt och vattenbesparande sätt vattna utvalda delar av fältet. I år har det varit oumbärligt men det kommer att underlätta arbetet och göra så att vi kan få bättre och finare grönsaker även under mer normala år.
Leveranserna är igång!
7 juni levererar vi våra första grönsaker för säsongen. Vi hoppas att de ska smaka!
Mors Dags-rally i Ekebytrakten 27 maj!
Vi kommer att vara med på Mors Dag med aktiviteter på gården. Då är det även flera andra företag i Ekeby som har öppet hus med olika erbjudanden och aktiviteter. Om ni åker runt till flera ställen har ni möjlighet att vinna fina priser. Välkomna att utforska Ekebybygden på Mors Dag!

Läs mer på http://www.ekeby.info/events/morsdagsrally/
17 april 2018
Vårbruket är igång
Nu kommer allt igång igen… inte bara att så små frön när det är kallt och mörkt ute, utan på riktigt, gå ut på fältet, sprida gödsel, harva och sen sätta lök. Troligtvis kan detta göras i kortbyxor och tunn tröja. Det är ljust, varmt, allt börjar växa och våra myskankor har lagt tre ägg.

På något sätt är det en lite konstig vår. Vinter, vinter, vinter och sen pang, varmt, soligt och torrt, nu är det dags att göra allt. Och som tur är känns allting väldigt kul, det är bara en liten liten oro över om alla maskiner kommer att fungera som de ska. Håller våra svetsningar eller kommer arbetet att tvingas stanna upp för en dag i verkstan?
I år har vi fått och får värdefull hjälp från vänner och grönsaksätare. Zarah har förgrott en massa chiliplantor till oss. Aldrig förr har vi haft så stor chilisar vid den här tiden! Tyvärr blir det lite färre än vi ville ha. Vi slarvade med att ta frön på vår favoritchili ‘Hot Lemon’. Frön ska tas från de bästa och finaste frukterna. De som en helst vill äta upp. När det gäller chili går det att både spara kakan och äta upp den. Alltså ta frön och äta upp frukten. Detta till skillnad från t ex majs, där det är fröna som är själva grönsaken.
Men vi åt upp allt ändå. Kvar i skafferiet var torkade chilisar som vi hade skördat gröna och låtit eftermogna. Grobarheten var kanske 5 % och de som kom upp var riktigt klena. Som tur vara hade Zarah andra frön av olika chilis, som hon tog väl hand om. Så chili blir det! En massa allt möjligt! Tack Zarah!
Egentligen är det som oavsiktligt hände med chilin, att ha färre men bättre plantor, något som vi strävar efter. Det är så mycket roligare att ha en mindre men välskött odling än att ha en stor utspridd odling där ogräset inte hinner tas om hand. Ofta tror jag även att skörden till och med kan vara bättre i det första fallet. Så det är planen för i år. Så färre frön och odla på mindre yta, men vi räknar med lika mycket skörd.
Nu får jag känslan av att bara skriva och inte göra. Idag, äntligen, ska jag komma ut med traktorn, sprida gödsel och lyssna på radio under hörselkåporna och bullret.
/Britta
12 mars 2018
Nu gror tomaterna!

2 mars 2018
Då var det dags igen! Trots den bistra kylan och små tendenser till vår så kommer tomatfröna ner i jorden i morgon. Vi har gjort vissa ändringar i plantuppdragningssystemet och jag anar att plantuppdragningen kommer bli bättre än tidigare år. Plantorna kommer ut i växthuset tidigare, får mer solljus och vänjer sig vid temperaturskillnader. De kommer nog bli starkare.
Tidigare år har plantorna stått ganska länge i vårt plantuppdragningsrum, som är ett isolerat och uppvärmt utrymme. Ljuset kommer från starka vita LED-lampor och plantorna växer bra. När det är tillräckligt varmt i växthuset flyttar vi ut dem dit. Problemet är att plantorna inte alls har fått känna på solljus, inte ens genom ett fönster. Plantorna är jättekänsliga när de kommer ut och om vi inte ställer dem skuggigt i ungefär en veckas tid så bränns bladen på dem.
I år kommer plantorna vara i plantuppdragningsrummet endast i ett par veckor. Sedan kommer de ut till vår uppvärmda del av växthuset. Förhoppningsvis blir denna lösning bättre.
Det kalla vädret har gjort att vi har varit lite långsamma att komma igång med allt, vilket säkert är bra, för våren och värmen kommer säkert senare i år också!
26 Januari 2018
Dags för ny säsong! Vi har utvärderat 2017, planerat budget och odlingar för 2018, haft ett medlemsmöte som fått oss att ändra några punkter och nu är vi redo med en färdig plan!
Vi kommer också förlänga säsongen med tre veckor och förhoppningsvis starta tidigare. Potatisen kommer att ingå i lådorna, men inte vara med varje vecka och inte hela säsongen. Vi kommer försöka odla lite fler spännande sorter och fokusera på färskpotatis. Det framkom dock på mötet att många ville ha kvar möjligheten att välja bort potatis och vi behåller därför den möjligheten.
Priset för 2018 blir därmed:
Hellådor, 23 veckor: 4100-6100 kr (medelpris 222 kr/låda)
Halvlådor, 23 veckor: 2700-4100 kr (medelpris 148 kr/låda)
För den som vill välja bort potatis blir priset:
Hellådor, 23 veckor: 3800-5800 kr (medelpris 209 kr/låda
Halvlådor, 23 veckor: 2500-3900 kr (medelpris 139 kr/låda)

Vi planerar att lämna våra grönsaker i Helsingborg med omnejd, hos oss, i Kågeröd och i Teckomatorp. Vi är också öppna för att leverera till Svalöv, Landskrona och andra ställen mellan Landskrona och Helsingborg, om det finns minst fem som vill hämta upp på samma ställe.
Anmäl er om ni vill vara med, och sprid gärna ordet!
28 Juli 2017
Vi levererar nu varje vecka sedan över en månad tillbaks. Det flyter på rätt bra och vi har kommit in i rutinen. Det mesta har kommit ganska bra på fälten.



Den mest kritiska ogräsrensningsperioden ska väl egentligen vara förbi redan vid midsommar, men vi hann som vanligt inte riktigt med all ogräsrensning då, och har därför fått jobba desto hårdare med det vi inte hann innan och fortsätter slita i ogräsplantor av lomme, kvickrot, mållor och våtarv. De går förvisso alla också att äta, men vi har inte direkt någon brist på mat och föredrar att bara få bort dem för att få det mer lättodlat i framtiden. En liten del grönsaksplantor har fått gå förlorat och är nu uppharvat för att inte få igen ogräsfröna nästa år, men på det stora hela har det allra mesta blivit plantor och växer bra. Odlingarna ser bättre ut i år än de gjort våra två tidigare år och allt fungerar bättre än vi vågade hoppas på när vi tog in medlemmar till andelsjorbruket. Eller så kan man säga att det mycket går enligt plan i år, och att vi inte riktigt varit med om det tidigare. Att ha en ganska bra odlingsplan som fungerar och att vi lärt oss prioritera bättre i ogräsrensningen och i det hela. Därför har vi mer grönsaker än vi har grönsaksätare när nu allt börjar bli skördeklart. Ett ändå angenämt problem som vi försöker lösa och diskuterar under goda måltider på vårt överflöd. Dessutom börjar vår gårdsbutik nu få ett ganska gott utbud.
Vår bevattningsdamm fylls på massor av alla regn och vattenbrist tycks nu vara ett minne blott. I början av säsongen hade vi stora problem med rådjur som mumsade på allt. Vi försökte täcka allt med fiberdukar och nät, men det medför andra problem och vi har begränsat med dukar att täcka med. Vi fick då tipset från flera håll att lägga ut fårull, eller framförallt fettet som finns i fårullen. Sedan vi tog tag i att skaffa en del gammal fårull har vi inte sett några rådjursangrepp. Faktum är att det slutade från att vi fick tag i ullen, inte från att vi la ut den några dagar senare. Antingen var det annat som lockade bort rådjuren, eller så var det en slump att de inte heller kom dagarna innan vi la ut ullen, eller så räcker det att tänka tanken att lägga ut ull för att hålla rådjuren borta. Eller så är det bara en slump att de inte kommit nu och de kommer tillbaka när som helst. Just nu har odlingarna i alla fall en rådjurfrist och det är välbehövligt.
Snart åker Klara och Britta på en liten semester och Victor får sköta gården själv ett tag. Det går, men det lär inte bli mycket tid över för att göra mer efter att skörd och leverans fått ta sin tid. Därför måste mycket hinnas med nu, framförallt måste mer av ogräset bort, men vädrets makter har bestämt sig för att regna lite nästan varje dag och ibland mycket. Ogräset gillar det.
29 maj 2017
Nu är allt i full gång! Det finns en hel massa olika saker som kan göras precis just nu. Tomaterna har nästan helt kommit i jorden i växthuset. Många hade velat komma ned tidigare och har lite olikfärgade blad på grund av näringsbrist, men de brukar repa sig efter ett litet tag i härlig lerjord med en massa hästgödsel i. I år odlar vi väldigt många olika sorter, det var så många spännande som vi ville prova. Det blir stora medelstora och små, gröna, gula, svartröda, orange, rosa och röda, avlånga, spetsiga och runda.

Nu äntligen är vår stora grop färdiggrävd. Vi väntar med spänning på att den ska fyllas på med vatten och bli en damm. Det ser hoppfullt ut att leran i jorden ska göra den tät. Vi har låtit gräva ett dike från växthuset till dammen och försöker leda vattnet från våra byggnader till den. Det finns också ett dräneringsrör som leder dit, så jag tror att förutsättningarna för att få en full damm är ganska goda, men det tar säkert ändå ett år innan den är full. Just nu njuter vi av en stor grop, där vi har ett litet sandtag och kan fylla sandsäckar och sandlåda och tittar på de olika typerna av lera, sten och benbitar som vi hittar i vår stora grop. Det känns skönt att göra något för att trygga vattenförsörjningen. Just nu går brunnen slut lite då och då när vi vattnar i växthuset och vi måste koppla pumpen till en regnvattentank eller till det lilla vattnet i botten av gropen tills vattnet i brunnen har fyllts på igen.

Liksom förra året är det en hel del partier med kvickrot, framförallt i löken och moroten. Dessa grödor är de som är mest känsliga för konkurrens så det är lite synd att det är mycket kvickrot just där.
En ny spännande del av vår odling är den med perenna vilda växter. Vi ska odla frö till företaget Pratensis som säljer fröblandningar med vilda växter i. Så nu odlar vi ungefär 400 kvadratmeter med Stor blåklocka, Åkervädd, Ängsvädd, Väddklint, Gullviva, Svartkämpar, Prästkrage, Rödklint, Sommarfibbla, Rödblära och Brudbröd.

10 april 2017
Nu börjar vi på friland! Under den gångna veckan har vi lyckats få ned den tidiga sådden av morot, rödbeta, sockerärt och bondbönor i jorden. Det har varit fina och varma dagar, men det verkar som att det nalkas kallare väder framöver. Tanken är att täcka sådden med fiberduk för att skynda på tillväxten så att vi kan komma igång tidigare än förra året med leveranserna. Just nu håller vi på att sätta lök. I år provar vi också att så några bäddar med lök. Det verkar lite konstigt att en sättlök och ett litet, litet frö kan bli lika stora i slutet av säsongen. Jag tvekar, men vi får väl se!
8 mars 2017
Det växer. Groningen har blivit lite ojämn, några sorter av tomat och selleri sådde vi för gamla frön, så det blev omsådd, men i stort växer det på ganska bra. Idag var det frost och jag undrar om det hinner bli lite varmare innan det är dags att flytta ut tomaterna till växthuset, men det brukar ju bli det. Varmare och ljusare.
Annars är det mest verkstadsfix. Förstå sig på, smörja och reparera. För varje liten grej jag reparerar på traktorn blir den lite mer min kompis. Det stora projektet nu är att installera frontlastare på traktorn. Förhoppningsvis hinner vi det och lyckas skaffa redskapen vi behöver innan det är dags att gödsla odlingen. Tyvärr blir nog frontlastaren slutet på en era av klurande och funderande på hur vi ska lyfta olika saker som egentligen är för tunga. Det har faktiskt gått förvånansvärt bra. Hävarmar, block, rep, spännband och ett träd. Inget är omöjligt. Med frontlastaren blir dock detta överflödigt, vilket faktiskt är lite tråkigt.